A-Z (FAQ)

Skovbørnehavens A-Z

Skovbørnehavens A-Z

Aflevering
I kan aflevere jeres barn mellem klokken 7.00 til 8.30. Når barnet er afleveret bruger de den sidste tid inden vi kører klokken 9.00 på eventuelt at komme til hægterne igen efter en tårevædet afsked eller at finde en god legerelation, som vi ofte ser varer resten af dagen. Den halve time, hvor alle er kommet bruger de voksne til at forberede dagens destination og aktiviteter. Det er derfor vigtigt at i er gået igen kl 8.30, så børn og personale kan komme i gang med børnehavedagen.
Kommer i senere bedes i ringe/sms’e os på Rumletelefonen så vi kan planlægge det ind i morgenens gøremål.

Badning
I skovbørnehaven bader vi ikke, men om sommeren sopper vi med børnene. Det vil sige at vi går ud til lårene i forsøg på at fange krabber, fisk og lign. På varme sommerdage. Børnene har enden badebukser eller underbukser på når vi er ”i vandet”. Der er altid minimum en voksen med i vandet, når vi sopper.

Bleer
Bruger dit barn stadigt ble, vil vi naturligvis skifte ble på ham/hende. Vi hjælper gerne med råd om at smide bleen, men det er ikke et must at have smidt bleen inden man starter i skovbørnehaven. Dit barn skal have bleer i sin rygsæk til eget brug.

Bål
I skovbørnehaven brænder vi jævnligt bål. Om vinteren for hygge og varme, om sommeren som myggeafskrækker. Børnene lærer at omgås ild og hjælper med at lægge brænde på bålet. Af og til laver vi popcorn eller mad på bålet.

Forældresamtaler
Når i er startet i skovbørnehaven, vil i efter i har gået her 3-4 måneder, blive inviteret til en opstartssamtale hvor vil taler om jeres barns trivsel og hvordan det går. Efter den samtale vil der ikke være en formaliseret samtale før ca ½ år inden barnet skal starte i SFO. Har i behov for en snak er i altid velkommen til at bede om en snak. Er vi bekymrede for barnets udvikling, vil vi også invitere til en snak. Opstartssamtalerne og forskolesamtalerne varer ½ time. Bekymringssamtaler tager den tid der er behov for.

Frostvejr
Når det er koldt, holder vi os varme ved at bevæge os, enten med lege, gang eller andre fysiske aktiviteter. På den måde fryser vi meget sjældent. Vi holder os også varme ved bålet.

Hegn
I skoven har vi intet hegn. Børnene lærer at de hele tiden skal kunne se og høre en voksen og børnene er ret gode til at huske hinanden på denne enkelte regel. De voksne fordeler sig rundt og vi tæller flokken mange gange på en dag.
Børn uden hegn har ikke samme behov for at tjekke hvad der er på den anden side, som børn med hegn kan have.

Huer og vanter
Skovbørn er storforbrugere af huer og vanter og er ikke altid lige gode til at huske hvor de har lagt vanter eller hue ude i skoven. Vi anbefaler at huer og især vanter er i klare (og ikke mørke) farver, så de er lettere at se i skovbunden.

Indkøring
Vi ved at børn er forskellige og derfor har forskellige behov. Derfor tager vi også udgangspunkt i det enkelte barn når det skal køres ind. Nogen børn har brug for lang tid og andre er klar efter et par dage. Indkøringen er derfor et tæt samarbejde mellem forældre og personale. En indkøring kan se således ud: i kommer kl 8.30. kl 9.00 kører barnet med ud i skoven i Rumle, mens forældrene kører bagefter og vi mødes i skoven. Forældre og barn er med i skoven til barnet er fyldt at indtrykkene (oftest efter frokosten kl 12. Dette gentages nogle dage indtil personalet sender forældrene ud på en gåtur i et stykke tid. Og derefter udvider vi adskillelsen.
Vi anbefaler at barnet har tidlige dage den første tid i skovbørnehaven

Legetøjsdag
Den første mandag i hver måned, er der legetøjsdag. Det vil sige at dit barn han tage et stykke legetøj med i børnehave. Vi anbefaler at det ikke er et uundværligt eller dyrt stykke legetøj, da erfaringen viser at børnene ofte ikke kan huske hvor de har lagt det. Barnet skal selv kunne bære deres legetøj.

Lukkedage
Skovbørnehaven har sommerferielukket i uge 28, 29 og 30. Herudover har vi lukket mellem jul og nytår, samt på grundlovsdag og dagen efter kr himmelfart.

Madordning
I skovbørnehaven har vi ingen madordning og børnene skal derfor selv have madpakker med, til dagens to måltider. I kan enten lave to mindre madpakker eller en stor. Det er også muligt at have en eftermiddagsmadpakke liggende i køleskabet på basen.

Madpakker
I skovbørnehaven spiser vi to måltider: 1) frugt kl 10 og 2. frokost kl 12. Madpakken skal derfor enten være stor eller deles i en lille og en almindelig madpakke. Vi anbefaler at hver mad pakkes ind i madpapir og skåret frugt og grønt ligeledes pakkes ind. Eventuelt i små bøtter. Madpakkerne kan godt vælte, når barnet er uopmærksomt og det er derfor rart at tingene er pakket ind, så den stadigt kan spises.
Vi anbefaler at madpakken indeholder rugbrød og grønt og at den følger fødevarestyrelsens 10 kostråd, for at dit barn kan få et godt stabilt blodsukker hele dagen. Se eventuelt vores mad politik under afsnittet info.
Det er også muligt at have en eftermiddagsmadpakke liggende i køleskabet på basen.

Middagslur
Vi har ikke mulighed for at sove til middag i skovbørnehaven. En del børn sover derfor i bussen på vejen tilbage til basen. Det er muligt at blive i bussen og sove videre, når vi er tilbage på basen.

Påklædning
Påklædningen varierer naturligvis gennem årstiderne og kræver en mere udtømmende forklaring. Se mere under påklædning under afsnittet info.

Regnvejr
Regner det en dag hele dagen, vil vi vælge en destination, hvor det er mulighed for læ. Barnet skal have regntøj og gummistøvler på.

Rygsæk
Det er vigtigt at dit barn har en rygsæk der er egnet til at gå langt med. Rygsækken skal kunne klikkes foran ved brystet så den ikke glider af når vi går. I rygsækken skal der være et sæt skiftetøj i vandtæt pose, madpakke og drikkedunk. Læs mere om rygsække, samt hvilke mærker vi anbefaler i afsnittet Rygsæk under praktisk info.

Skadestue
En sjælden gang i mellem står vi med et barn der skal på skadestuen. Sker det, ringer vi til jer, så i kan hente og tage på skadestuen.

Snittekniv
I skovbørnehaven lærer børnene at snitte med snittekniv når de fylder 4 år. Inden de bliver 4 år, snitter de med en kartoffelskræller. Snitteriet foregår altid under voksen supervision.

Solcreme
Vi anbefaler at i bruger solcreme der duer hele dagen. Smør børnene ind om morgenen. Vi har tidligere smurt børnene igen klokken 12, men pga smittefare er der ikke længere muligt. Der findes flere mærker der er virksomme hele dagen.

Sukker
Skovbørnehaven har ikke sukkerforbud. Det vil sige at vi af og til får sukker i form af kage, pebernødder eller en is en varm sommerdag. Ved særlige lejligheder, må man gerne dele kage ud

Sygdom
Vi modtager ikke syge børn i skovbørnehaven. Er barnet ikke i stand til at gennemføre en normal dag i skoven. Det vil sige at der ikke behøver at være feber, men blot almindelig utilpashed. Er dit barn syg og ikke i stand til at gennemføre en almindelig skovbørnehavedag, ringer vi til jer og beder om at hente.

Toilet
Med i skoven har vi et sammenklappeligt børnetoilet. Det bliver som det første sat op når vi ankommer til vores destination. Her kan børnene besørge det de nu skal. Både drenge og piger kan vælge at sidde ned at tisse, men drengene kan også vælge at tisse op ad et træ. Vi har toiletpapir med, som vi samler sammen og tager med hjem når vi pakker sammen.

Traditioner
Vi har masser af traditioner i skovbørnehaven. Fordelt over året kan i flæng nævnes Fastelavn, påske, skovbørnehavens fødselsdag, sommersolhverv, sommerfest, vintersolhverv, Lucia, bedsteforældredag og diverse juletraditioner.
Fastelavn holdes i skoven fredagen inden fastelavn og børnene kan komme udklædt hvis de ønsker det. Der slås katten af tønden og der bliver udråbt en katte dronning og en kattekonge. Op til fastelavn laves der fastelavnsris.
Påske laver vi påske ting og de børn der kommer i børnehave de tre dage inden påske, maler æg og triller æg. Måske påskeharen har lagt et æg til os?

Besøg os på Facebook

Følg os på Facebook så du kan få et indblik i hverdagen i skovbørnehaven

Skriv dit barn op allerede nu

Vi er en populær børnehave, men også en lille størrelse med plads til kun 30 børn. Så derfor skal du oprette dig på venteliste. Jo før du opretter dig, jo større er chancen for at få plads til dit barn.